J. Hermans & Co, Tienen

PXL MAD – School of Arts, Hasselt

Begin 2020 bracht PXL Digital alle opleidingen en specialisaties rond digitale technologie van de PXL Hogeschool samen in een nieuw gebouw aan de Hasseltse ring. PXL MAD – School of Arts kreeg ook hier haar nieuwe stek. a2o architecten tekenden het ontwerp van het langgerekte complex met torenvolume, dat een oppervlakte van 7.300 m² bestrijkt en aanpasbare leer- en werkomgevingen voor de kunst- en informaticaopleidingen omvat.

Constructeur J. Hermans & Co uit Tienen kreeg door THV Kumpen-Vanhout de opdracht toevertrouwd om 1.170 m² buitenschrijnwerk in het gebouw te plaatsen. Er werd gekozen voor Reynaers Aluminium Belux CW50 gordijngevels met AGC Glass Europe Iplus EnergyN.
De gevels zijn, op enkele millimeter na, rond het in het zicht blijvend betonskelet gemonteerd. Het creëert binnenin pure en strakke lijnen tussen ruwbouw en gevels, en dit zonder gebruik te maken van afwerkingsprofielen.

De kunstateliers bevatten hoge zuidgerichte glaspartijen, die door grote automatisch schuivende panelen in strekmetaal verduisterd kunnen worden. De claustragevel op de eerste verdieping, waarachter de kunstateliers gedeeltelijk schuil gaan, is één van de blikvangers van het gebouw. De verankering van de claustra met de profielen van grotendeels beglaasde achterliggende façade vormde een bijzondere uitdaging.

Beeld: Marc Sourbron

PROJECTGEGEVENS

ARCHITECTEN
a2o architecten

AANNEMER THV
Kumpen-Vanhout

GEBRUIKTE SYSTEMEN
Reynaers