Vorsselmans, Loenhout

‘Food Experience Center’ Vandemoortele, Gent

Eind 2019 nam de voedingsgroep Vandemoortele haar gloednieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Center’ in Gent in gebruik. Het gebouw, dat in het teken staat van innovatie en duurzaamheid, is opgevat als een inspirerende werk- en ontmoetingsplaats voor werknemers, productontwikkelaars, culinaire chefs, klanten en leveranciers.

Het complex, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau RAU (Amsterdam), plooit zich rond een centraal atrium dat toegang geeft tot het ‘Food Experience Center’, kantoor- en vergaderniveaus.

Het stalen skelet van het gebouw wordt samengehouden door geboute verbindingen en is, samen met de beton- en trapkernen, maximaal ontmantelbaar en herbruikbaar. Constructeur Vorsselmans pakte deze demontabele structuur in met een vliesgevel die zelf ook modulair is. Het vliesgevelsysteem, dat gedeeltelijk brandwerend is, bestaat uit ondiepe stijlen die extra werden verstevigd. Dit was nodig om de krachten die de wind uitoefent op de grote aluminium lamellen die aan de vliesgevel bevestigd zijn, op te vangen.

In het atrium werden de opengaande elementen van de gevel geïntegreerd met de rook- en warmteafvoerinstallatie. Dit zorgt ervoor dat draaideuren, kiepramen en schuifdeuren in het atrium bij rookontwikkeling automatisch opengaan.

Beeld: Liesbet Goetschalckx

PROJECTGEGEVENS

BOUWHEER
Vandemoortele Groep

ARCHITECT
RAU

AANNEMER
Algemene Bouw Maes (Groep Van Roey)