Architecturale Uitstap Gent

 2 juni 2023

26 leden en partners namen op vrijdag 2 juni deel aan onze architecturale uitstap in Gent. Tijdens een fiets- en boottocht konden de deelnemers de architecturale sfeer van de stad opsnuiven en tegelijk een aantal realisaties van FAC-constructeurs ontdekken.

Ons fietsparcours startte aan het bedrijventerrein Gent Zuid I  waar rond het Ghelamco stadion een mix van productie- en kennisbedrijven is gevestigd. Daarna reden we richting The Loop, die aanvankelijk werd ontworpen als een bedrijfs-en handelszone maar door een nieuwe stadsontwikkelingsvisie moet uitgroeien tot een levendige stadswijk waar de functie ‘wonen’ centraler staat. Via de Gent Sint-Pietersstationsbuurt die een ware verjongingskuur ondergaat, fietsten we doorheen het oudere stadsgedeelte naar de Oude en Nieuwe Dokken. Nieuwbouw en gerenoveerde industriële architectuur moeten deze voormalige havenbuurt omvormen tot een bruisende woon-, werk- en ontspanningswijk.  We eindigden onze fietstocht in het centrum aan het Zuid met het nieuwe Stadskantoor, de Krook en het gerenoveerde Wintercircus als blikvangers. Daarna lag de Golden River op ons te wachten voor een boottocht, via de Ketelvest en de Schelde, naar de jachthaven van Merelbeke, nabij ons vertrekpunt.

Gent bruist, daar waren we tijdens onze dag getuige van. Overal zagen we stadsvernieuwingsprojecten die wijken nieuw leven moeten inblazen en oude industriële sites omtoveren tot gezellige buurten. De stad Gent wil een optimale combinatie van de functies werken, wonen en ontspannen realiseren. Daarnaast worden er groenbuffers en veilige fiets- en wandelroutes aangelegd die de stadsdelen verbinden om zo een verhoogde kwalitatieve leefruimte tot stand te brengen. De eerste stappen zijn alvast gezet. We zijn benieuwd naar het vervolg.

Wil je de highlights van de uitstap ontdekken? Klik dan hier om het deelnemersboekje te bekijken. Of wandel even door de fotogalerij hieronder.