Vorsselmans nv

Hoofdkantoor Cordeel, Temse

Het nieuwe hoofdkantoor van het bouwbedrijf Cordeel is gelegen op de site De Zaat te Temse. Het gebouw overspant op een hoogte van 15 m het 60 m brede droogdok ter hoogte van de dokpoort van de oude Boelwerf met de Schelde.

De gevel op de verdiepingen bestaat uit aluminium vliesgevels met triple beglazing. Met een overspanning van 72 m moest men voor de verankering van de gevel extra rekening houden met de toleranties en de doorbuiging van het stalen vakwerk. Voor het beglazen van de gevel werden van bij het ontwerp rails voorzien in het plafond van de bordessen. Met een glaszuiger in deze rails kon het glas langs de gevels gemanoeuvreerd worden.

De verdiepingen worden gedragen door twee betonnen pijlers aan weerszijden van het droogdok. De gevels van deze pijlers bestaan uit zeer grote glasvakken. Achter de gevel is eerst een staalconstructie voorzien waar vervolgens een aluminium opzetconstructie tegenaan werd geplaatst.

Op vraag van de opdrachtgever werd voor dit prestigieuze gebouw een BIM-model opgemaakt. Vorsselmans modelleerde de vliesgevels en hun invullingen in 3D. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe BIM een meerwaarde betekent in het proces van ‘samen’ bouwen. Van het ontwerp tot en met de realisatie sloten alle disciplines vlekkeloos op elkaar aan.

PROJECTGEGEVENS

BOUWHEER
Cordeel

ARCHITECT
Binst Architecture

AANNEMER
Cordeel