Vorsselmans, Loenhout

Douaneloods, Essen

De voormalige Douaneloods in Essen, een historisch gebouw uit 1902, onderging in 2018-2019 een grondige restauratie. Blikvanger in de gigantische ruimte is de spectaculaire lichtstraat van maar liefst 800 m2 – ‘Building Integrated Photo Voltaics’ (BIPV) panelen. Deze transparante zonnepanelen laten licht door en wekken tegelijkertijd elektriciteit op. De firma Vorsselmans kreeg de opdracht om de lichtstraat volledig op maat te ontwerpen en te plaatsen.

De transparantie van de laag zonnecellen werd bepaald op basis van een hygrothermische studie. Voor de stabiliteit van het gebouw is het immers belangrijk dat de BIPV panelen voldoende licht doorlaten zonder dat de onderliggende historische staalstructuur daarbij oververhit geraakt.

Als profielsysteem werd voor FWS60 van Schüco gekozen. Het Spaanse Onyx Solar leverde 440 identieke BIPV panelen (type amorfe silicium). Maatwerkoplossingen zorgden voor een onzichtbare verwerking van de bekabeling in het profielsysteem op glasniveau en de montage in een verdekte kabelgoot op de zinken dakbedekking.

De innovatieve lichtstraatinstallatie zal naar verwachting jaarlijks 20.000 kWh produceren.

PROJECTGEGEVENS

BOUWHEER
Gemeente Essen

ARCHITECT
aNNo architecten