Thema-avond ‘Hogere productiviteit en tevreden klanten
dankzij Lean Management en 5S
‘ – 21 maart 2023

Op 21 maart namen een zestigtal FAC-leden en -partners deel aan onze thema-avond over Hogere productiviteit en tevreden klanten dankzij Lean Management en 5S.

Ad Dane sprak over succesvol projectmanagement in de bouw en meer bepaald over Lean Management, een verzamelnaam voor methodes en technieken die gericht zijn op het voorkomen van verspillingen op de werkvloer. Deze zijn te wijten aan aspecten zoals overbodige verplaatsingen, nietbeschikbare informatie of onderdelen, inefficiënte organisatie van de werkplaats, wachttijden, overbodig werk, overproductie, defecten en onbenutte competenties. De spreker pleitte ervoor om vooral de wachttijden, doorlooptijden en planning aan een grondige evaluatie (aanpassing) te onderwerpen omdat deze doorgaans een belangrijke bron van verspilling vormen en dus potentiële besparingen en aanzienlijke waardecreatie kunnen opleveren.

Stephen Depijpere legde de 5S-methode uit, een van de praktische toepassingen van Lean die gericht is op het optimaliseren van orde en netheid en het creëren van de meest gunstige omstandigheden voor een efficiënte werkorganisatie.

Onze sprekers

Ad Dane is de zaakvoerder van Omneo Management dat het tot stand brengen van verbeteringen bij organisaties als missie heeft.  Ad is al dertig jaar actief als adviseur van projectteams van bouwprojecten in binnen- en buitenland. Sinds een paar jaar is hij als gastprofessor (deeltijds) verbonden aan de Universiteit in Hasselt waar hij voor de studenten bouwkunde het college Projectmanagement verzorgt.   Ad is samen met Karen Knispel de auteur van de publicatie  Succesvol projectmanagement in de bouw

Stephen Depijpere is Consultant Industrial Engineering bij PVO, dat bedrijven coacht om hun processen te verkorten, de flexibiliteit te verbeteren en door deze combinatie de productiviteit van zowel mens als machine te verhogen. Stephen blikt terug op meer dan 20 jaar industriële ervaring als procesingenieur en methodecoördinator.