Algemene Ledenvergadering en Partner Meeting

ALGEMENE LEDENVERGADERING & PARTNER MEETING – 12 oktober 2021

Op 12 oktober vond de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering en Partner Meeting van FAC plaats.
Dit jaar waren we te gast op de Reynaers Campus in Duffel.

Tijdens het eerste deel van namiddag kwamen de FAC-leden samen voor de Algemene Ledenvergadering om terug te blikken op de activiteiten van de federatie van het afgelopen jaar en om het FAC-programma en specifieke sector-gerelateerde aandachtspunten voor 2022 (CE-markering, duaal leren, …) te bespreken. De leden bevestigden eveneens alle zittende FAC-bestuurders in hun rol en verkozen Mark Vorsselmans, voor een tweede termijn van drie jaar, als voorzitter van FAC.

Na de Algemene Ledenvergadering vervoegden de FAC-partners zich bij de leden voor de Partner Meeting.

Na de verwelkoming van de meer dan 140 deelnemers door presentatrice-moderator Charlotte De Metsenaere, loodste de voorzitter leden en partners doorheen de FAC-highlights van 2021. Als één van de realisaties stipte hij aan dat aluminium, mede door de inspanningen van FAC, tijdens de komende jaren eindelijk een plaats zal krijgen in de leerplannen van het technisch en beroepsonderwijs. Verder vermeldde hij het blijvende succes van de FAC-cursus geveltechniek bij leden én niet-leden, en de beslissing om de basis- en vervolmakingscursus beide voortaan jaarlijks, in plaats van tweejaarlijks, te organiseren.

Bestuurder Andy Coninx stelde de resultaten van de tweejaarlijkse benchmark voor, die in opdracht van FAC bij de Vlaamse Aluminium Constructeurs werd uitgevoerd. Daaruit bleek onder meer dat:

  • de gemiddelde omzet van de respondenten, ondanks de coronacrisis, stijgt over de jaren heen;
  • er een forse stijging van de verkoopprijzen verwacht wordt;
  • de orderportefeuille bij de respondenten een stijgende lijn blijft optekenen;
  • meer dan de helft van de respondenten een levertermijn tussen drie en zes maanden heeft;
  • beglazing en zonwering steeds meer uitbesteed worden aan een onderaannemer;
  • verhoogde prijzen, toeleveringsproblemen en vooral het vinden van geschikt personeel, volgens de respondenten, de voornaamste bedreigingen voor de onderneming vormen;
  • kwaliteit de eerste bezorgdheid in de keuze van een leverancier blijft.

Vervolgens kwamen twee gastsprekers van formaat aan het woord. Keynote sprekers Martine Reynaers (Manager van het jaar in 2003) van Reynaers Aluminium en Dirk Coorevits (Manager van het jaar 2020) van Soudal boeiden het publiek met hun verhaal over hun carrière en over de groei van hun bedrijf, van lokale kmo naar een internationale onderneming. Centraal in hun getuigenissen stonden niet de verwezenlijkingen van de eigen persoon, maar de samenwerking als team, als familiebedrijf.

Tijdens het daarop volgende panelgesprek probeerde moderator Charlotte De Metsenaere, ondersteund door FAC-leden Luc Beneens en Jan Lootens, de geheimen van Martine Reynaers en Dirk Coorevits als (people) managers en drijvende kracht achter het succes van hun bedrijven te doorgronden.

Het formele deel van de namiddag werd afgerond met een netwerkevent.

Andere activiteiten